مدودیف و پوتین رقیب انتخاباتی نیستند

دیمیتری مدودیف، رئیس جمهور روسیه، روز 31 خرداد در مصاحبه ای با روزنامه فایننشال تایمز گفت که او در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده این کشور با ولادیمیر پوتین رقابت نخواهد کرد. وی همچنین این موضوع را که «شکافی فزاینده» بین وی و پوتین وجود دارد را تکذیب کرد و با بیان اینکه او و پوتین همکار و دوست قدیمی یکدیگر هستند، گفت هر دوی آن ها تا حد زیادی به یک جبهه سیاسی تعلق دارند. مدودیف در پاسخ به سوالی درباره احتمال رقابت آن دو در انتخابات ریاست جمهوری، چنین امری را «دور از تصور» دانست.

این در حالی است که مدودیف در چند وقت اخیر بارها با طور غیر مستقیم از پوتین و شیوه حکومتی او انتقاد کرده و در مورد ایجاد حکومتی براساس تصمیم گیری‌های یک فرد در روسیه هشدار داده است. با اینکه حدود 9 ماه تا انتخابات ریاست جمهوری روسیه باقی مانده، نه مدودیف و نه پوتین، هیچ یک تاکنون به طور رسمی اعلام نکرده اند که در این انتخابات شرکت خواهند کرد. اما اقداماتی که هر یک از آن ها طی ماه های گذشته انجام داده را بسیاری به معنای تدارک هر دوی آن ها برای انتخابات ریاست جمهوری قلمداد می کنند. در همین راستا، همان طور که اشاره شد، از سویی مدودیف انتقاد از عملکردهای پوتین را شدت بخشیده و در تلاش بوده تا خط روشنی بین خود و پوتین ترسیم کند. از سوی دیگر، پوتین با تشکیل «جبهه واحد سیاسی» از احزاب موافق خود و افزایش فعالیت هایش در چارچوب حزب روسیه واحد، در تلاش برای تثبیت پایگاه سیاسی خود در میان نیروهای سیاسی روسیه بوده است.

گفته های اخیر مدودیف را از سویی می توان به نوعی توافق پشت پرده برای شرکت یکی از این دو نفر در انتخابات ریاست جمهوری تعبیر کرد، اما دیدگاه های دیگری نیز در این رابطه وجود دارد. برخی از تحلیلگران در داخل روسیه عقیده دارند که این اظهارات پوتین در حقیقت در حکم اولتیماتومی به پوتین است تا با او وارد رقابت نشود. در همین رابطه گفته می شود که مدودیف در این مصاحبه نشان داد که می خواهد یک دوره دیگر رییس جمهوری روسیه شود، اما درباره اینکه به وی چنین فرصتی داده می شود، اطمینان ندارد. مدودیف در واقع با درخواست برای تغییر مدل سیاسی مدیریت روسیه، به عدم کارایی هرم قدرت ایجاد شده توسط پوتین اشاره کرد ومردم روسیه را دربرابر انتخاب میان سیستم پیشنهادی وی و سیستم باقی مانده از پوتین قرار داد. به این ترتیب، باید منتظر ماند تا یکی از این دو نفر نامزدی خود را به طور رسمی اعلام کند و به این ترتیب گروه بندی های سیاسی روسیه در انتخابات ریاست جمهوری مشخص شود.