برگزاری نشست سران سازمان همکاری شانگهای

دهمین نشست سران سازمان همکاری شانگهای، روز 25 خردادماه در آستانه، پایتخت قزاقستان برگزار شد. در این نشست، به مناسبت دهمین سالگرد تأسیس سازمان شانگهای، فعالیت های ده سال گذشته این سازمان مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. در این نشست، اعضا مسائل مربوط به تأمین ثبات و امنیت منطقه ای را مورد مذاکره قرار دادند. همچنین در این نشست اعضای سازمان همکاری شانگهای در مورد تقویت ساختار منطقه ای ضد تروریستی، گسترش ارتباطات بین المللی و همکاری های ضد تروریستی با کشورهای ناظر این سازمان، تبادل نظر کردند. علاوه بر این، مسائل مربوط به فعالیت اقتصادی سازمان همکاری شانگهای و همچنین تقویت همکاری در زمینه سرمایه گذاری، زیرساخت ها و موضوع های فنی بین اعضای این سازمان مورد مذاکره قرار گرفت. در همین راستا، در اعلامیه نهایی این نشست آمده است: «سازمان همکاری شانگهای در 10 سال فعالیت خود از راه نهادینه تا راه ایجاد مکانیسم های موثر همکاری در بخش های مختلف تکامل پیدا کرده است». در این اعلامیه همچنین به همکاری های صورت گرفته در رابطه با مبارزه با تروریسم، افراط گرایی، تجزیه طلبی و قاچاق مواد مخدر نیز اشاره شده و ادامه این همکاری ها مورد تأکید قرار گرفت.

از جمله پیشنهادهای جالب توجه مطرح شده در این نشست، پیشنهاد اسلام کریم اف، رئیس جمهور ازبکستان برای تأسیس بانک توسعه سازمان همکاری شانگهای جهت تأمین مالی پروژه های مهم منطقه آسیای مرکزی بود. وی در این رابطه گفت: «اگر سازمان همکاری شانگهای تعهدهای خاصی را برعهده گیرد، جذابیت این سازمان افزایش خواهد یافت. تاسیس بانک توسعه سازمان همکاری شانگهای برای حل مشکلات توسعه کشورهای ما موثر خواهد بود». علاوه بر این، نورسلطان نظربایف، رئیس جمهور قزاقستان نیز پیشنهادی مبنی بر ایجاد یک سازمان علیه جرم و جنایت در فضای اینترنتی مطرح کرد. به گفته وی «از شبکه اینترنتی برای گسترش تروریسم ، تجزیه طلبی و قاچاق مواد مخدر استفاده می شود. این یک خطر واقعی است. کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای برای جلوگیری از این خطر به سرعت باید یک مانع ایجاد کنند».

از گفته های اعضای سازمان همکاری شانگهای چنین برمی آید که تقریباً همه آن ها موافق توسعه حیطه وظایف این سازمان بوده و از این امر استقبال می کنند. این سازمان که در سال 1996 با هدف حل مشکلات مرزی بین چین و کشورهای بازمانده از شوروی به وجود آمد، به مرور حوزه وظایف خود را گسترش داده است. در سال 2000 و با تبدیل گروه «شانگهای – 5» به «سازمان همکاری شانگهای»، این روند شکل منسجم تری به خود گرفت که تاکنون نیز ادامه داشته است. با این وجود، به نظر می رسد اعضای این سازمان نسبت به گسترش جغرافیایی آن چندان خوش بین نیستند. به عنوان مثال، ایران از جمله کشورهایی است که بارها درخواست عضویت اصلی در این سازمان را مطرح کرده ولی تاکنون موفق به این امر نشده است. هند و پاکستان نیز از همین دسته هستند. قرار بود در نشست اخیر موضوع عضویت آن ها در دستور کار قرار بگیرد، اما به نظر می رسد باز هم به دلایل متعدد این امر ممکن نشده است