احتمال لغو قرارداد گازی روسیه و اوکراین

نیکلای آزاروف نخست وزیر اوکراین، روز جمعه هفته گذشته در جریان یک برنامه تلویزیونی از احتمال لغو قراداد گازی این کشور با روسیه خبر داد. این سخنان پس از گفت و گوهای هفته گذشته بین آزاروف و ولادیمیر پوتین، نخست وزیر روسیه بیان می شد که طی آن اوکراین نتوانست روسیه را نسبت به دریافت قیمت های پایین تر برای گاز ارسالی به این کشور متقاعد کند. آزاروف در همین رابطه گفت: «اوکراین تا ابد به این قرارداد پاییند نخواهد ماند. زمانی خواهد رسید که ما آن را لغو کنیم. به همین دلیل بهتر است دیر یا زود در مورد طرحی مناسب تر و یا قرادادی جدید مذاکره کنیم». اوکراین که به طور کامل به گاز وارداتی از روسیه وابسته است، در تلاش است تا در قرارداد گازی این کشور با روسیه که در سال 2009 و در دوران نخست وزیری یولیا تیموشنکو به امضا رسید تجدید نظر کند. با این حال، آزاروف که از ابتدا برنامه خود را بر درخواست پرداخت هزینه کمتر و یا دریافت تعرفه های ترانزیتی بیشتر از روسیه قرار داده بود، پیش از این اعلام کرده بود که به قراردادهای موجود با روسیه پایبند است. در حقیقت دولت فعلی اوکراین معتقد است فرمول کنونی قیمت گذاری گاز از سوی روسیه، که قیمت گاز صادراتی را بر مبنای قیمت های جهانی نفت محاسبه می کند، ناعادلانه است و اوکراین را وادار به پرداخت بیش از حد می کند.

با این حال ولادیمیر پوتین اعلام کرد سیستم قیمت گذاری روسیه جهانی است و اوکراین نیز از این قاعده مستثنی نسیت. آلکسی میلر، رئیس شرکت گازپروم هم پیش از این گفته بود قیمت گاز صادراتی این کشور به اوکراین در سه ماهه آخر سال جاری در حدود دو برابر شده و به 500 دلار برای هر 1000 متر مکعب گاز افزایش خواهد یافت. اوکراین در حال حاضر برای هر 1000 متر مکعب گاز وارداتی از روسیه 295 دلار پرداخت می کند. پس از انتخابات سال 2010 اوکراین، برکناری دولت برآمده از انقلاب رنگی و روی کار آمدن دولتی متمایل به روسیه به رهبری ویکتور یانوکوویچ، انتظار می رفت بحران های گازی در روابط روسیه و اوکراین از بین برود.

آخرین مورد از این بحران ها در سال 2009 به وقوع پیوسته بود که درجریان آن به دلیل اختلاف دو کشور بر سر قیمت ها، روسیه صادرات گاز به اوکراین را قطع کرد. اما پس از روی کار آمدن یانوکوویچ، روسیه بارها از ارائه تخفیف به اوکراین و همچنین بازسازی زیرساخت های انرژی این کشور سخن گفت. اما به نظر می رسد روسیه کم کم منطق اقتصادی صرف را بر رفتار خود در عرصه انرژی حاکم می کند. در همین راستا، پیشرفت پروژه های جریان شمالی و جریان جنوبی – که انتقال گاز به اروپا با حذف واسطه گری اوکراین را مد نظر قرار می دهند – باعث شده که روسیه خود را بیش از پیش از اوکراین بی نیاز دیده و همان طور که پوتین اشاره کرده، در رابطه با قیمت گاز هیچ گونه استثنایی را قبول نکند